torstai 28. maaliskuuta 2013

Inside Mosque

I need to practice my writing skills in English -thus I'll write this blog every now and then in English.  

I joined in English speaking ladies club a month ago: The Women association of Cairo (WA). Women more than 25 different countries serve newcomers to Cairo and raise funds to support needy Egyptian charities.This organization arrange also guided tours for interesting places in Cairo.

Sunday was Noora's last holiday here with us. We decided to take part in WA trip to Islamic Cairo. We took a taxi from our place to Zamalek, which is in an island located in the middle of River Nile at the center of Cairo. There was a little bus and a guide waiting for us in the front of Hotel Marriot. We were about 15 ladies participating this trip.



One of our stops was Bab Zuweila - a medieval gate in Cairo, which is still standing in modern times.  It is considered one of the major landmarks of the city and is the last remaining southern gate from the walls of  Fatimid Cairo in the 11th and 12th century. Its name comes from bab, meaning "door", and Zuwayla, the name of a troop of fearsome Berber warriors from the western desert,  who were charged with guarding the gate.



Bread transportation






 



The gate has two beautifully minarets. We climbed to the roof of the gate. The view was over the Old Cairo.





















View to Cairos old downtown


















...and view to some peoples homes equipped with modern technology - but no windows

 
We went also in two mos-
ques  Al-Mu'ayyad mosque    and    Mosque                 Al-Salih   Tala'i. 



When you go inside to mosque, you have to take off your shoes. It is mandatory for women to ware scarf.
+








Place of prayers






Last place where we walked was tha Khayameya (Tent-makers) market. It is one of the oldest bazaars in Egypt. It started, when the Arabs, who lived in and decoreted their tents, came to Egypt.  

There were only few shops open, because it was Sunday. Some of the ladies made good bargains and bought nicely decorated blankets, table-cloths and so on.


























































When our tour was over, the bus took us back to Marriot.


We have to wait our taxi for a while, because of traffic. So we went to this new coffee place. The weather was so warm and we sat outside. We met a very nice couple from Croatia with whom we had very good time! 




When we game at home,  Noora started to pack her luggage - the flight left next morning. Noora's two weeks with us had gone quickly, but we had very nice time :)























perjantai 22. maaliskuuta 2013

Kohtaamisia ostoskeskuksessa



Lähdimme Nooran kanssa aamupäivällä lähimpään ostoskeskukseen. Alueellamme on monia suuria ostoskeskuksia, kuten Downdown mall ja Meeting point mall. Lähellämme on  Future-, Silver Star, Seven Star yms. ostareita, missä on kaikissa kauppoja ja ravintoloita. 



Lähin ostoskeskus meiltä on aivan kävelymatkan päässä. Teiden varsilla on monenlaista porukkaa, joten ilman miestä on järkevämpää mennä matka taksilla. Soitimme Muhamed-kuskillemme. Hän on hyvä kuski, osaa puhua englantia ja eikä myöhästele, vaan saapuu yleensä hiukan etuajassa. Myöhemmin, kun hankimme auton (toivottavasti jo valmiiksi lommoisen ;), voin ajaa sinne itse. Taksimatkan hinta ei kuitenkaan päätä huimaa, sillä mittarin lukema näytti perillä noin 3 Le eli noin 30snt euroissa.

Olin käynyt  lähiostarissa  jo useita kertoja. Menimmekin sen vastapäätä olevaan toiseen pieneen ostariin. Sen yläkerrassa oli kauneushoitolan kyltti. Päätimme käydä katsomassa mitä kyltin takana on. Yllätykseksemme paikan mainoksessa oli  Ruotsin lippu. Astuimme liikkeeseen sisälle vähän arastellen kyselemään tarjonnasta. Vaaleahiuksinen nainen tuli luoksemme ja oli hyvin ystävällinen ja avulias. Selvisi, että hän on asunut aiemmin Ruotsissa perheensä kanssa ja nyt sitten muutaman vuoden täällä.
Päädyin leikkauttamaan hiuksistani latvat ja laitattamaan Nooralle ja minulle kummallekin ranskalaisen manikyyrin. Hinta yllätti positiivisesti – vain 3 euroa/nuppi. Kyseinen ruotsalainen hoitolan omistaja ottaa saman hinnan sekä paikallisilta, että länsimaalaisilta. Tämä tuntui hyvältä ja tietenkin meidän hintoihin verrattuna todella halvalta. Monissa paikoissa täällä on nimittäin länsimaalaisille kovemmat hinnat. 

Juutuimme ruotsalaisen omistajan kanssa suustamme kiinni varmaan pariksi tunniksi. Puhuimme välillä englantia ja ruotsia sekä opettelimme arabiaa kahvikupin ääressä. Sain häneltä monenlaisia vinkkejä siitä, mistä mitäkin alueeltamme löytyy. Sovimme Nooralle myös seuraavaksi aamuksi hieronta-ajan, mihin lopuksi kuului myös sauna! Ensimmäinen vierailu hoitolassa tuntui puolin sun toisin kotoisalta ja uskon, että tulen käymään siellä usein. 
Halusimme ostaa myös villalankaa neulomista varten, ja saimme kauneushoitolasta oppaan viemään meidät lankakauppaan. Hyvää villalankaa löytyi jonkin verran, mutta yllättävän kallista meidän mielestä. Liekö ollut taas länsimaisten hinnat käytössä...


Tämän jälkeen menimme paikalliseen apteekkiin. Apteekeissa ainakin joku puhuu yleensä englantia ja palvelu on  hyvää. Sieltä löytyy myös kaikkea kauneudenhoitotuotteita, samanlaisia kun meiltä Suomesta. Lisäksi, jos on vatsavaivoja, niin paikalliset lääkkeet auttavat yleensä aika hyvin. Hyvä lääke vatsavaivoihin on Antinal.  Meidän perheellä ei onneksi VIELÄ ole ollut suurempia ongelmia vatsavaivojen kanssa. Insha’ Allah- kuten paikalliset sanovat...

Kävimme ostamassa myös leivontatarvikkeita. Aikomuksenamme oli tehdä porkkanakakkua myöhemmin illalla. Kaikki  tarvikkeet löytyivätkin, tosin tiukan etsinnän tuloksena. Mieheni poimi meidät ja ostoksemme töistä palatessaan ja menimme kotiin.

Päivän saldona oli uusi tuttavuus ja kahvittelukaveri tästä läheltä. Olen hyvin iloinen siitä. Vieraassa maassa on niin monia uusia asioita ja käytänteitä, joista ei etukäteen tiedä. Arki ja rutiinit on rakennettava kokonaan uusiksi pala palalta, eikä se ole helppoa. Suomalainen logiikka asioiden hoitamisessa ei Egyptissä toimi, joten täällä asuneiden apu ja vinkit ovat hyvin arvokkaita näin alkuvaiheessa.



sunnuntai 17. maaliskuuta 2013

Pyramideillä


Lähdimme taksilla aamulla kahdeksan aikaa kohti Gizan pyramidejä. Liikenne oli kohtalaisen jouhevaa ja meillä kesti  matka sinne noin tunnin

Kun lähestyimme pyramidialuetta alkoi tienvieressä olla lippujen kaupustelijoita. Ensimmäinen sanoi, että pyramidit on suljettu ja vain takakautta pääsee. Tämä oli tietenkin huijausta  ja vastaavia lipunkaupustelijoita alkoi olla koko ajan. Yksi mies hyppäsi taksimme katolle loppumatkasta (oli muuten pelottavaa!) ja oli siellä siihen saakka, kunnes pääsimme aidatulle alueelle, missä oli poliiseja. Turistit ovat vähentyneet sekä vallankumouksen että turvallisuustilanteen takia, mikä tietenkin on vaikuttanut egyptiläisten elinkeinoon. Se on surullista katsottavaa. Parhaimmillaan pyramideillä on saattanut päivittäin käydä oppaan mukaan 10 000 vierailijaa ja nyt vain alle tuhat...

Lähdimme ostamaan viralliset liput alueelle ja suurimman Kheopsin pyramidin sisälle. Sitten seuraamme lyöttäytyi opas nimeltä Ali. Hän sanoi, että on kaupungin opas, joka maksaa hänelle palkkaa niin, että opaskierros ei maksa mitään. Hän olikin oikein hyvä opas ja kertoi pyramidien historiasta aika hyvällä englannilla. 


Menimme ensin Keopsin pyramidin sisälle, koska aamulla sinne ei ollut vielä jonoa. Lähdimme pyramidin sisälle kapeata tunnelia (noin 1mX 1m, en suosittele ahtaanpaikankammoisille) pitkin kipuamaan ylöspäin 220 porrasta. Ylhäällä oli faaraon hautahuone, mikä oli täysin tyhjä. Egyptiläisessä museossa voi sitten nähdä, miltä hautaholvi oikein näytti. Vastaantulijoiden kanssa ohittaminen oli aika hankalaa ja voin vain kuvitella ruuhka-aikana, huh!  


Yksi kivi painoi n2,5 tonnia
Tämän jälkeen opas kertoi pyramidien rakennuksesta. Kheopsin pyramidi rakennettiin noin vuonna 2550 eaa. Tuolloin rakennuksen alkuperäinen korkeus oli 146,5 metriä, leveys 230,3 metriä ja sivun kaltevuus 51,5 astetta. Nykyään korkeus on pudonnut 137,85 metriin. Pyramidin rakennukseen käytettiin yli 2 miljoonaa kiveä, joiden keskipaino oli 2,5 tonnia. Pyramidi oli yli 4000 vuoden ajan maailman korkein rakennus, kunnes Eiffeltorni rakennettiin.




Kamelimme tauolla
Lähdimme kiertämään pyramidialuetta kulkuneuvona kameli ja kaksi hevosta. Päivä oli todella kuuma (n.35 astetta), joten onneksi oli vettä, aurinkorasvaa, huivit ja aurinkolasit mukana!!! Hiki valui, kun yritin hoputtaa Nancy hevostani eteenpäin. Ratsastutaidot on vähän meinaan ruostuneet sitten nuoruusvuosien.... Maasto oli hevosille haastavaa, koska hiekan seassa oli paljon kiveä ja kuumuus kova; kamelille taas helpompaa.


Alueen yhdeksän pyramidiä, joista yhtä ei näy....

Kun pääsimme sitten vihdoin paikkaan, mistä näkyi koko pyramidialue, oli se huikeaa!! Tämä kamerallani otettu kuva on aivan kuin postikortissa! Vanha mies aasin kanssa oli kuvauspaikalla  ja kun saavuimme sinne, hän kaivoi aasinsa sivurepusta kylmät limsapullot. Siinä kuumuudessa ei kauan miettinyt, ottaako vai ei!!! Kylmä juoma kuumalla aavikolla oli kyllä huippua, vaikka nyt pieni sivumaku aasista siinä olikin...
Paikalla otettiin sitten tietenkin paljon kuvia, myös sellaisia, missä kosketaan pyramidin huippua jne...


Tyttären ja äidin aavikkomuotia

Tauon jälkeen matkamme jatkui aavikolla ratsastaen kohti sfinksiä, joka on hakattu peruskalliosta ulkonevaan kalkkikiveen.Se näytti pienemmältä kuin miltä kuvissa,vaikka olikin noin 20 metriä korkea ja 73,5 metriä pitkä.






Menimme erään temppelin sisään ja sen jälkeen kiipesimme paikkaan, mistä näkyi sfinksi ja pieni tyttö otti meistä kuvia. Annoin hänelle tietenkin tippiä siitä.





Matkan tekeminen alkoi jo tuntua jaloissa ja juomavesi pulloissa oli tulikuumaa. Sfinksiltä lähdimme takaisin paikkaan, mistä olimme startanneet. Reissuun oli mennyt parisen tuntia.

Maksoimme kyydistä ja opas, joka oli alussa sanonut olevansa ilmainen, rupesi pyytämään sitten osuuttaan. Se tuntui ikävältä kivan reissun jälkeen. Olisi heti aluksi sanonut taksansa, eikä huijannut muilla puheilla!  No minulla ei enää ollut jäljellä paljon egyptinpuntia ja annoin jonkin verran hänelle. Olihan hän ollut hyvä opas...

Taksikuskimme oli odottamassa meitä ja ilmastoitu auto kylmän veden kanssa tuntui ihanalta! Paluumatkaan ei mennyt kuin puolituntia, koska liikenne oli vähäistä. Taksimme mittari raksutti koko päivän ja silti se tuli maksamaan meille 15 euroa !!

Pyramideillä käynti on niitä asioita, jotka on "kerran elämässä" koettavien listalla. Onhan ne aivan uskomattomia rakennelmia. Suosittelen kuitenkin sinne turisteina meneville valmista pakettimatkaa oppaineen päivineen, vaikka pikkaisen enemmän maksaisikin.  


maanantai 11. maaliskuuta 2013

Kodin laittamista

Kotimme sivuportti
Kun lähdet etsimään jotakin mieleistä asiaa kaupasta, käyt useita vaihtoehtoja läpi ja palaat kuitenkin siihen, mitä katsoit ensimmäisenä ja ostat sen. Vähän näin kävi myös asunnon metsästyksessämme. Kävimme katsomassa ensimmäisenä tätä asuntoa, mutta silti kävimme vielä parissakymmenessä muussa esittelyssä (mikä oli tosi väsyttävää..) ja lopulta kuitenkin päädyimme tähän sijainnin, hinnan, kodikkaan sisustuksen sekä pikkupihan takia.






Asuntomme sijaitsee New Cairossa (n. 30 km keskustasta). Se on lähellä tyttöjen koulua ja kohtuullisen matkan pääs mieheni työpaikasta (n. puoli tuntia). Asuntomme on tyypiltään dublex-villa. Meidän on kaksi alinta kerrosta ja pieni takapiha. Lähellä on paljon asuttuja taloja, mutta myös asumattomia rakennuksia, niin kuin täällä on joka puolella.

Huoneistomme oli muuten kalustettu, paitsi Ellin huone. Viikonloppuna sitten kävimme kymmenen kalustekauppaa, että löysimme sinne kalusteita, huh!! Käyttötarvikkeita on pitänyt hankkia, esim. lakanat, pyyhkeet ja keittiöön kaikenlaista pientä. Kaikkea kyllä löytyy edulliseen hintaan paikallisesta kodintarvikeliikkeestä. 



Takapihamme patio
Takapihamme nurmikko oli aika huono, joten  päätimme uusia sen. Työmiehet tekivät sen paloista yhdessä päivässä, tosi ahkeria olivat! Apulaisemme Omar käy sitä nyt joka päivä kastelemassa ja korjailemassa. Kuulemma kukkiakin tulee vielä. Mielenkiinnolla odotan lopputulosta ja sitä, että kerkeän itse aloitella puutarhanhoitoa...


Keittiössä mahtuu kokkailemaan isollakin porukalla
Olen siivonnut kotiamme pikkuhiljaa, niin että joka nurkka tulisi käytyä, koska asunto oli vain päällisin puolin siivott ja keittiössä varsinkin oli aika työ. Puhtaudestakin tulee se kotoisuus. Mutta on tässä aika homma, koska asunnot ovat isompia täällä ja siivottavaa siis riittää… Jatkossa sitten siivoaja käy auttamassa. Työvoima täällä on halpaa ja mielellään työtä täällä paikallisille antaakin, mutta luotettavia työntekijöitä pitää kysellä.



Tyttäreni ostama koriste-esine
Suomesta on tulossa vielä kymmenisen laatikollista omia tavaroita. Siihen kyllä saattaa vierähtää aikaa ennen kuin ne ovat täällä... Harmittaa sikäli, että olisi mukava saada omia tavaroita tuomaan kotoisuutta. Mutta kärsivällisyyttä täällä on tullut, koska monet asiat kestää...mm. puhelin ja nettiasiat on niin vaikeata saada toimimaan kunnolla! 


Muutamia kukkivia kasvejakin löytyy


Pikkuhiljaa siis kotimme tänne alkaa rakentua ja tärkeintä on tietenkin se, että yhdessä teemme sen sellaiseksi, missä viihdymme...